Vecka 49

Insiders Weekly

Vi ser fortsatt oro på marknaden och OMXS30 avslutade veckan på 1454, vilket ger en nedgång om över 5% senaste veckan. S&P 500 sjönk till nivåer om 2633, vilket ger en nedgång om 5,65% senaste veckan efter måndagens kortsiktiga optimistiska rekyl efter föregående helgs möte i Argentina.

Outsiders #42 – Mickes portföljsammansättning

I senaste avsnittet gick vi igenom Mickes investeringsstrategi som har inslag av försäkring, guld, kontanter och onoterade förhoppningsbolag.Vi gick igenom vilka egenskaper portföljen bör ha, vilka tillgångar som står på önskelistan (bl.a. billiga aktier med stor potential *skratt*) och hur portföljen ser ut i praktiken.Det viktigaste att ta med sig från avsnittet är att ha flera olika tillgångsslag i portföljen samt att ha en sammansättning som gör att när saker inte går som önskat ska den fungera ändå. I Mickes portfölj finns bl.a. onoterade tillverkningsföretag, guld och privatlån. Lyssna på avsnittet för att få alla detaljer samt tips om hur du kan köpa fysiskt guld som årets julklapp.

Klicka här för att komma till avsnitt 42.

Vapenvilan mellan Trump och Xi samt fortsatt marknadsoro

Vi är glada att kunna presentera Omni Ekonomi som partner till Outsiders och Insiders. Denna vecka har inte direkt bjudit på nyhetstorka men framförallt står fortfarande frihandelns framtid i fokus efter förra helgens G20-möte och den vapenvila som USA och Kina kom överens om.

Feds Powell visar allt fler tecken på att hålla igen på räntehöjningarna, vilket aktiemarknaden reflexmässigt tolkade positivt. Ofta betyder det dock att en svagare ekonomi snart sänker börsen desto mer även om Fed gör sitt bästa att lätta på penningpolitiken. Intrycket av en försvagning syns också i tioårsräntan som senaste månaden fallit från 3,25% till 2,85%.

Trump kallade sig för en “tariff man” och tullintäkterna har stigit från 3 bn usd/månad till 5 bn usd under Trump, så handelskriget är knappast över. Om folket ger röster till protektionism och tullar så är det precis vad populisten Trump tänker ge dem, trots skuggan av den ödesdigra Smooth-Hawley-tullen 1930.

Huaweis finanschef gripen i Kanada. Det här ska antagligen ses som en upptrappning av handelskriget mellan Kina och USA, så ta eld upphör-överenskommelsen med en nypa salt.

Frankrike stoppar höjningen av bränsleskatt efter protester. Det kan vara en signal om att folk har fått nog av de styrande, kanske pga en ekonomisk tipping point, eller som en del i allmänt ökat politikerförakt. Om det sprider sig kan vi få se stigande inflationstal framöver.

Sydkoreas svaga tillverknings-PMI och börsnedgångarna i Kina och Sydkorea ger stöd åt tesen om svagare världsekonomi.

Länkar till Mickes inspirationskällor för sin portföljstrategi: Fred Hickey (skriv till honom på Twitter och fråga om prenumeration: https://twitter.com/htsfhickey) samt Marc Faber (GloomBoomDoom: https://www.gloomboomdoom.com/)

Ladda ner Omni Ekonomi från Appstore eller Google Play. Helt gratis att ladda ner, helt gratis att använda.

Är guldet på väg att bryta upp?

Oljepriset har rört sig sidledes senaste veckan, men är fortfarande kraftigt ned på en månads sikt. Några orsaker till prisfallet är USAs exportökning, Saudiarabiens ovilja att minska produktionen samt potentiellt en signal om global ekonomisk avmattning.

Vidare så kommenterade Macro Voices i torsdags att guld gått ovanligt starkt på sistone, trots starkare dollar (DXY), vilket de ser som en signal för att guldpriset kan vara på väg att bryta upp på allvar. Ett guldinnehav ska ses på många års sikt, men det är förstås alltid trevligt med en bra start.

Hög risk i enskilda bolag

Starbreeze ansökte i måndags om företagsrekonstruktion samt meddelade ett VD-byte. Kursen föll med 70 procent från 2,10 kr till 0,60 kr.  EBM, genomförde två dagar senare ett tillslag mot huvudkontoret. Bakom räden låg misstankar om grovt insiderbrott. Trots en uppgång på omkring 25 procent efter måndagens ras har aktiekursen den senaste månaden fallit med totalt 90 procent. Det tjänar som en värdefull påminnelse om att aldrig lägga stora delar av sitt kapital i en enskild tillgång.

Lärdomar från Jim Rogers

Slutligen vill vi skicka med några lärdomar från en intervju med Jim Rogers som går att se via Real Vision. Rogers menar att en duktig investerare framförallt måste tänka på tre saker:
1. Var individuell: hitta din egen nisch
2. Gör arbetet själv: analyser kräver mycket arbete
3. Timing: inte allt på en gång

Jim Rogers är för övrigt ännu en av många legendariska förvaltare som rekommenderar att man äger guld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *